Skoleskogen

Idébank for læreren

Søk etter oppgaver tilpasset klassetrinn, årstid, læringsressurser eller tema!

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev: e-postadresse:

Brenneslesuppe (praktisk oppgave)

Brennesle er en av våre mest brukte nytteplanter. Den mest kjente matretten fra planten er brenneslesuppe Oppgaven er laget til faget Mat og Helse men kan også brukes i Naturfag. Brenneslesuppe er også godt egnet til å lage på bål i forbindelse med skoleturer ol.

Denne oppgaven bør gjøres om våren eller tidlig på sommeren mens brennesleskuddene ennå er små.
 


Innledning
Planten er kanskje mest kjent for at den brenner ved berøring. Grunnen er at den har brennhår på bladene som brekkes når vi kommer bort i planten. Igjen står sylskarpe spisser som stikker igjennom huden og sprøyter inn irriterende væske. Brennesle har veldig kraftig rotsystem og er derfor veldig vanskelig å luke bort.  Les mer om brennesle på SKOG. Under følger to oppskrifter på brenneslesuppe.

Tidsbruk: 2 skoletimer

Arena
Løvskog, høgstaudeskog, åpne sletter i skogen hvor det tidligere har vært husmannsplasser eller overgang fra dyrket mark til skog.
Skolekjøkken

Utstyr
Hansker
Saks
Pose
Kjele
Røreredskap
Sil
Foodprosessor

Gjennomføring

Jevning
Bland 1ss potetmel og 1dl vann i et stort glass.

Slik gjør du det:
Skyll brennesleskuddene godt og sil av vannet. Kok opp 2,5 liter vann, buljong og krydder i en kjele. Klipp brennesleskuddene opp i suppa og la suppa koke i 10 min. Rør opp jevningen og tilsett jevning i suppa. Rør til suppa tykner. Ta kjelen av oven og tilsett fløten. Hold suppa varm (ikke koke den) til servering.

 

Tilbake