Skoleskogen

Oppgaver

Søk etter oppgaver tilpasset klassetrinn, årstid eller tema!

Nyhetsbrev

Abonner på nyhetsbrev: e-postadresse:

Papirproduksjon av resirkulert papir (praktisk oppgave)
Å designe sitt eget papir av resirkulert papir, er en morsom aktivitet som kan brukes i flere fag og klassetrinn. Det kan inngå som tema i kunst og håndverk på småtrinnet, naturfag på mellomtrinnet og valgfag på ungdomsskolen.

Denne oppgaven er en del av undervisningsprogrammet Treforskerne. Trerammer kan bestilles i nettbutikken.


Innledning
Papir lages av trefiber fra tømmer. Sjekk bildefremvisningen på Treveven som viser hvordan papir blir laget i stort format. I denne oppgaven skal du lage papir av resirkulerte papirmaterialer. Når papir håndlages har vi ikke de samme mulighetene for å lage like tynt papir som i en fabrikk, men prinsippene er de samme.

Tidsbruk
3 døgn

Arena
Ute i sommerhalvåret eller inne på et skolelaboratorium (det kan bli noe vannsøl)

Utstyr

 • Diverse gjenbrukspapir: avispapir, makuleringspapir, eggekartonger, innpakningspapir (ikke glanset)
 • Trerammer, 10 x 15 cm (indre mål) eller annet passende format
 • Finmasket netting, størrelse som ytre mål til rammene (Et rammesett består av ei ramme med netting og ei uten netting.)
 • Bøtte til å bløtlegge papirmassen slik at fibrene i trevirket løser seg opp
 • Hurtigmikser eller drill med malingsblander til å finmale papiret
 • Balje
 • Kjøkkenkluter
 • Aviser/frottehåndklær til å suge opp vann
 • Svamp
 • Plater til å presse papiret mellom, ev. kjevle
 • Klesklyper og snorer/tørkestativ
 • Strykejern

Kommentarer og faglige tips

NB! Ikke tøm vann med fibermasse i vasken. Sluket bli tett. Sil av massen før du slår ut vannet. Du kan fryse ned fibrene som er igjen og bruke dem ved en senere anledning.

Utstyr til papirlaging kan lages på sløyden, eller kjøpes inn. Hvis man lager rammer selv, så husk å lage solide hjørneskjøter - da holder rammene lenger. Rammene kan også bestilles av Skoleskogen (gratis). Les mer på undervisningsprogrammet Treforskerne.

 

Gjennomføring
Dag 1

Riv papiret i frimerkestore biter og legg dem i bløt minst ett døgn.

Dag 2 og senere
Finmal det oppbløtte papiret med en stavmikser eller drill. Ta litt papirmasse om gangen og fyll på vann. Kjør mikseren forsiktig til papiret er blitt til en grøtlignende fibermasse. Hell massen i en balje med vann, og fyll på med fibermasse etter behov. Jo mer fibermasse, jo tykkere papir.

Sett sammen ei ramme med netting og ei ramme uten, slik at den tomme ramma ligger øverst. Rør godt i blandinga slik at massen ikke synker til bunns. Dypp rammene loddrett ned i balja og vri så rammene ligger vannrett under overflaten. Løft opp og la vannet renne av. Det skal nå ligge et jevnt lag med papirmasse utover nettingen. Hvis resultatet ikke er bra, kan du prøve en gang til. Hold ramma over balja til vannet har rent av.

Pass på at det hele tiden er nok papirmasse i vannet. Kjenn etter med fingrene, og fyll på mer masse etter behov.

Legg en klut oppå et håndkle. Løft den øverste ramma forsiktig av. Snu ramma med det våte papiret over på kluten og press ned. Press en svamp oppi ramma for å få ut mest mulig vann. Løft ramma forsiktig vekk, og legg en tilsvarende klut over. Legg klutene mellom aviser, og press ut mer vann i presse eller ved hjelp av ei kjevle.

Heng kluten med papiret opp til tørk. Når papiret er tørt, løsnes det forsiktig. Kjenn på arket – er det kaldt, betyr det at det fremdeles er rått. Stryk og tørk papiret med strykejern. Legg en tynn klut eller et papir mellom. Til slutt kan du legge papiret i press under noen bøker.

Rammer og annet utstyr skylles godt før det settes bort.

Dekor
Det er mange måter å dekorere papiret på. Du kan blande inn ulike ting i fibermassen for å gi struktur i papiret: Rabarbra (små biter kokt i vann til fibrene løses fra hverandre), kronblader av tulipaner, roser, kornblomster eller ringblomster. Du kan også putte strå ned i vannet. Små biter av reklamepapir i sterke farger, gir også en fin effekt.

Hvis dere vil ha farget papir, kan dere putte ei pakke servietter i ønsket farge oppi sammen med det papiret som du skal løse opp. Det er også mulig å kjøpe fargedråper som tilsettes fargemassen.

Papiret kan dekoreres med motiver fra servietter. Klipp eller riv ut motivet og fjern de to hvite lagene bakerst. Legg dekoren på papiret før du presser arket mellom aviser.

Håndlaget papir er spesielt. Det gir et personlig preg og er fint å bruke til å lage kort, bordkort og bilder til å ha på veggen.


 

 

Tilbake