Bjørkesaft (praktisk oppgave)Bilde av gren som det drypper bjørkesaft fra

Innledning
Om våren stiger saften opp i trærne som har vært i dvale hele vinteren. Væsketrykket er så kraftig at du kan tappe bjørkesaft. Dette bør gjøres når bjørkeløvet er store som museører. Saften er en blanding av vannet som bjørken trekker opp fra jorden, og sukkerstoffet som finnes i treet. Bjørkesaften smaker ekstra godt når den er avkjølt. I gamle dager ble den brukt som folkemedisin, til vin og som hårvann.

Bjørkesaft inneholder alle de næringsstoffer som bjørk trenger for å vokse, for eksempel fruktose, glukose, fruktsyrer, aminosyrer, C-vitamin, kalium, kalsium, fosfor, magnesium, mangan, sink, natrium og jern. Alle disse næringsstoffene er også viktige for oss mennesker.

Arena
Skogområde hvor det vokser bjørk

Utstyr
Et bjørketre hvor det er mulig å skjære av ei grein
Kniv eller greinsaks
Flaske
Kopp
Hyssing

Kommentarer og faglige tips
Hvis målet med denne oppgaven er å lage bjørkesirup må du tappe saft fra flere trær (max 1 liter fra hvert tre).

Gjennomføring
Finn en grein som er 1,5 – 2 cm tykk innerst ved stammen. Skjær av den ytterste delen av greinen og stikk enden ned i flasken. Bind deretter flasken på greinen med hyssing. Nå vil bjørkesaften piple ned i flasken. Smak på saften. Du vil oppleve at den smaker søtt. Tapp litt i flasken din og sett den til avkjøling i et kjøleskap eller i en bekk. Det er også mulig å koke inn saften slik at den får en søtere smak. Om du koker den så lenge at det meste av vannet fordamper vil du få bjørkesirup. Se egen oppskrift bjørkesirup