Bjørkesirup (praktisk oppgave)





Innledning
Bjørkesirup lages ved at bjørkesaft kokes inn. Sukkeret i bjørkesafta blir karamellisert og sirupen får etter hvert den karakteristiske brune fargen.

Arena
Ute ved en bålplass eller inn på et skolekjøkken.

Utstyr
2,5 liter bjørkesaft
Varmekilde i form av bål eller en komfyr
5-liters kasserolle
Røreredskap
Glass

Kommentarer og faglige tips
Det er viktig å rør ofte slik at sukkeret i bjørkesafta ikke brenner seg fast.

Hvis du skal lage bjørkesirup over et bål bør dere lage bålet av mange små vedpinner. Slik vil dere oppnå jevn varme på bålet.

Gjennomføring
Hell bjørkesaften i gryten og la den koke opp. Reguler varmen slik at den ikke fosskoker. Rør om slik at sukkeret i saften ikke brenner seg fast.  La det koke til saften blir en tykkflytende masse. Avkjøl blandingen noe og fyll bjørkesirupen over på et glass. Bjørkesirup smaker godt som tilbehør til desserter eller på pannekaker.